torsdag den 2. maj 2013

Sct. Mauritii Kilde


Sct. Mauritii Kildes gaver – og fjordens

Tæt på strandkanten neden for store bakker ligger Sct. Mauritii kilde. Den er god. Den er rigtig god. Ja, den nævnes endog som en af de bedste af de 13 sundhedskilder i Danmark. Anset i middelalderen har den været og sikkert også respekteret og afholdt i oldtiden.

Sagen er nemlig den, at kilden ved særlig høj vandstand overskylles af fjordens vand. Og jægeren og fiskeren ved, at havet er en guddom, så havets kraft overføres til kilden, og derfor står det klart for enhver, at denne kilde er noget særligt – og kan noget særligt.

Det har den også bevist. Den 2. januar 1716 havde Johanne Christensdatter badet benene i kilden otte dage i træk. Hun havde nemlig drømt, at dette ville kunne hjælpe hende, for hun havde ”ond flod udi benene”. Og nu stod hun der – på årets anden dag – og var helbredt!
Majorinde Kraft på Råstrup blev ligeledes helbredt – og nogle nævner, at det endog var for blindhed!

I 1802 kan vi læse, at ”Vandet nu synes at have tabt sin Kraft ved Troens Aftagelse.” Men kilden lod sig ikke slå ud. Den fik styrke til sin rislen fra de store bakker, og fjorden har sikkert skyllet ind over igen, for omkring 1893 søgtes kilden endnu, skønt kildehullet var næsten trådt til af børn og gæs.

Kilden og fjorden. Fra oldtiden har de givet. Til trængende og raske. Til lokalbefolkningen og egnens gæster. Til vestjyder og nordmænd. Til børn og gæs. Til voksne og kreaturer. Til natur og kultur. Fisk, muslinger og kildevand. Tro og håb.

Kilden giver ikke op. Fjorden gør det heller ikke. Men vi gør nok klogt i at passe på begge. Det er sikkert bedst at undgå troens og forstandens ”Aftagelse”.

Allerbedst er det måske at gøre som drengen Jacob Nicolai Wilse gjorde i 1745 og årene derefter. Han satte sig nær kilden og lyttede og så, sansede og spekulerede. Det udviklede Jacob, og han blev siden en betydningsfuld person for Thyholm og Norge.

Der er to helligkilder på Thyholm. Sct. Mauritii kilde finder man ved at køre østpå ad Serup Kirkevej. Næsten for enden er der skiltet mod kilden, og man kan køre ad en smal ca. 700 meter lang grusvej. Ved stranden vises til kilden en smule længere mod øst.

Frit, men forhåbentlig nogenlunde hensynsfuldt over for kilderne – Eskild Højgaard

Ingen kommentarer:

Send en kommentar